Sno-Lab Surface Facility

MNR Aviation and Forest Fighter Emergency Services Building A&B Expansion Project

Client: Carlton University

Location: Sudbury, Ontario

Sector: Institutional Construction

Market: Educational

Delivery: Lump Sum Contract

Project Value: $7.5 million

Project Description

This development saw the construction of a new 34,000 square foot facility to provide support for experiments underground as well as office and meeting room space. The surface facility is equipped with several class 1000 clean room laboratories for prototyping and staging for experiments being deployed underground. A Low background counting laboratory is used to measure minute quantities of radioactivity assayed from the SNO experiment. The surface facility has several meeting rooms including a 100 seat auditorium.

The project construction was unique due to the location of the project. The job was constructed on the Creighton Mine Vale property.

The building was comprised of cast in place foundations, with a structural steel superstructure. The exterior of the building was finished with architectural block, composite panels and a glazed curtain wall system.

Client: MHPM Project Managers, Infrastructure Ontario

Location: Sudbury, Ontario

Sector: Institutional

Market: Government

Delivery: Stipulated Sum

Project Value: $15.7 million

Project Description

The MNR Aviation and Forest Fighter Emergency Services Building A&B Expansion Project was a multi phased multiyear project that included two expansions to the existing facilities while also completing the construction of a new link two tie two pre-existing buildings together.

Each phase had to ensure the owner and occupant remained completely operational throughout the construction. This led to vary detailed and complex scheduling requirements to allow enough time for the owner/occupant to coordinate moving from each space so we could complete the demolition and reconstruction and addition to each space.

The project also included an extensive siteworks package to upgrade the existing asphalt aprons, services and taxiway on the airside of the property.

Each phase of the project was completed on schedule with minimal disruptions to the owner to allow for an easy transition into their new spaces and continue their day to day activities.